Чистачка се спъна в апарат и мозъкът на млада майка умря от липса на кислород

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

„Тази трагедия ще бъде с мен през целия ми живот“, казва 62-годишният главен лекар от клиниката в Арнсберг (Северен Рейн-Вестфалия). Медицинският работник е глобен с 20 700 евро за причиняване на телесни повреди по непредпазливост.

Окръжният съд в Арнсберг разгледа невероятна медицинска драма. Става въпрос за 37-годишна пациентка, чийто мозък умира след рутинна операция. Лекарите казват, че жената никога повече няма да дойде на себе си.

Четири дни след раждането на детето си през ноември 2018 г. Катарина Г. (лекар по професия) трябваше да се подложи на планирана операция. Когато жената била обезболена, никой дори не подозирал, че вентилаторът, към който е свързана пациентката, е счупен. Неизправността е открита само десет минути след началото на анестезията. Поради липсата на кислород обаче мозъкът на Катарина вече бил мъртъв.

Невероятна предистория

В навечерието на операцията чистачка се спънала в апарата за вентилация на дробовете. Жената върнала маркуча, който паднал на пода, и съобщила за инцидента на главната медицинска сестра. Тя обаче го забравила и си взела почивен ден.

Когато главният лекар прилага анестезия в 9:15 сутринта, апаратът съобщава за грешка: „Първоначално мислех, че това се дължи на заболяването на дихателните пътища на пациентката“, казва лекарят пред bild.de. “Едва след няколко минути разбрах истинската причина, но беше твърде късно.”

Според съдията „Това е трагедия и някой трябва да носи отговорност. Главният лекар трябваше да провери устройството преди употреба.”

Главната медицинска сестра е глобена с 1000 евро.

Превод: Glas.bg

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: novinibulgaria@abv.bg

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook